Dagbesteding Memo

Mensen en Mogelijkheden

Wie is Memo?

Emmy van den Broek - Tielemans en
Cindy Kroef – van Schijndel

Memo

Voor alle mensen met een ondersteuningsvraag

Nieuws, foto’s en ervaringen van cliënten

Geschreven door Cindy Kroef op . Geplaatst in Nieuws

nieuws, foto’s en ervaringen van cliënten

We zien dat het contact met de andere cliënten zo waardevol is. Iedereen helpt elkaar waar mogelijk. Wat voor de één een beperking is, lost de ander op. Beiden zijn hier blij mee.

Een paar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk:

  • een cliënt met niet-aangeboren hersenletsel en een halfzijdige verlamming wordt geholpen door een andere client die iets te drinken haalt en de jas aangeeft.
  • een jongen met de ziekte van Duchenne helpt anderen door dingen op te zoeken of scores bij te houden bij spelletjes; hij gaat met zijn rolstoel post voor de buren wegbrengen en helpt een andere client om de deur open te maken. Hij voelt zich nuttig!
  • een mevrouw van middelbare leeftijd, met MS en kanker. Thuis was ze zeer depressief en veel boos op haar man en kinderen. Ze kwam bij ons en ze leefde helemaal op. Ze had thuis weer wat te vertellen en was trots op wat ze gemaakt had. Doordat ze thuis ook niet de hele dag op bezoek zat te wachten, waardeerde ze de bezoekjes die kwamen veel meer.
  • Soms komt het voor dat mensen met NAH lastig verstaanbaar zijn. Wij willen de mensen echt horen en weten wat er gezegd wordt. Zo wordt er met een lach en een traan duidelijk gemaakt wat er bedoeld wordt, iedereen helpt mee om de ander te verstaan. Met handen en voeten, met papier of hoe dan ook. Mooi om te zien dat iedereen écht geïnteresseerd is en graag wil weten wat de ander zegt.
  • Een vrijwilliger bouwt bij MeMo zo’n goed contact op met een cliënt, dat hij de deze ook helpt in de thuissituatie, waardoor het netwerk wordt vergroot.
  • Cliënten zorgen voor elkaar en helpen elkaar. Bijvoorbeeld met een broodtrommel uit de tas halen, met het knippen van mozaïektegeltjes, met het duwen van de rolstoel tijdens een wandeling. Het zijn kleine dingen maar voor cliënten erg waardevol dat ze op deze manier nuttig kunnen zijn voor elkaar.